28 Eylül 2008 Pazar

Fausto Zonaro, 90 yıl sonra İstanbul’da

İSTANBUL - Osmanlı Sarayı’nın son ressamı Fausto Zonaro hatıraları ve eserleriyle 90 yıl sonra İstanbul’da. Zonaro’nun hatıratında anlattığı konularda geçen; aldığı ve kendisinin hazırladığı bazı armağanlar, hatıratı için hazırladığı kapak tasarımı vb. pek çok obje de ilk kez sergileniyor.

1891 yılında Adolphe Thalasso tarafından kaleme alınmış Konstantinopolis kitabını okuduktan sonra karısı ile birlikte İstanbul’a gelen ve 1896 yılında II. Abdülhamid tarafından Saray Ressamı olarak görevlendirilen Fausto Zonaro, padişahın devrilmesinden sonra eski kadroların tasfiyesi sırasında yeni hükümetin verdiği kararla unvanını kaybetmişti. 1909 yılında, büyük bir hayal kırıklığıyla ülkesi İtalya’ya geri dönen Zonaro’nun 1924 yılında kaleme alıp büyük bir özenle, kapağından bölümlerine, içine yerleştirilecek görsel malzemeye kadar basılmaya hazır bir kitap halinde hazırladığı hatıratı, dünyada ilk kez Türkiye’de yayımlanıyor. “Abdülhamid’in Hükümdarlığında Yirmi Yıl / Fausto Zonaro’nun Hatıraları ve Eserleri” adlı kitapta sanatçının İstanbul’a gelişi ve bu ülkede kaldığı yıllar boyunca yaşadıkları ve tarihsel tanıklıkları yer alıyor.

Eserlerin hemen hepsi Türkiye’de ilk kez sergileniyorSergide, Adolphe Thalasso’nun yazdığı, 1908 yılında Paris’te üç yüz adet olarak çok özel bir baskıyla yayımlanan Déri Sé’adet ou Stamboul, Porte du Bonheur adlı, resimlerini Zonaro’nun yaptığı kitaptaki eserlerin orijinalleri izleyiciyle buluştu. Hepsi İstanbul’daki günlük hayat üzerine kırk dokuz renkli gravürün yer aldığı ve ayrıca ilk on iki nüshasına sanatçının birer adet orijinal suluboya çalışmasının da eklendiği eser, zamanında, nüshaları numaralanarak satışa sunulmuştu. Yapı Kredi Kültür Merkezi ile İtalyan Kültür Merkezi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen serginin koordinatörlüğünü Erol Makzume ve Veysel Uğurlu üstleniyor. Sergi, 1 Kasım 2008 tarihine kadar açık kalacak.

Hiç yorum yok: